Ενιαίος Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης «112» | Πώς τον χρησιμοποιούμε - Ό,τι να 'ναι

Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2018

Ενιαίος Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης «112» | Πώς τον χρησιμοποιούμεΗ Ημέρα Εορτασμού του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης «112» έχει οριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις 11 Φεβρουαρίου. Τι είναι και πώς τον χρησιμοποιούμε.

Ο Ενιαίος Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης «112» είναι ένας αριθμός που χρησιμοποιείται από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Μέσω του συγκεκριμένου αριθμού μπορούν οι πολίτες και οι επισκέπτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συνδέονται με τις κατά περίπτωση αρμόδιες αρχές άμεσης απόκρισης (π.χ. Αστυνομία, Πυροσβεστική) όταν αντιμετωπίζουν κάποια έκτακτη κατάσταση.

Ο Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης «112» παρέχεται δωρεάν σε 24ωρη βάση, ενώ η κλήση μπορεί να πραγματοποιηθεί τόσο από σταθερό τηλέφωνο όσο και από κινητό.


Η κλήση από κινητό μπορεί να γίνει ακόμα και χωρίς κάρτα SIM, αλλά ακόμα στην περίπτωση που εκείνος που καλεί δεν έχει κάλυψη ή βρίσκεται εκτός δικτύου. Επιπλέον, η υπηρεσία προσφέρει τη δυνατότητα εντοπισμού της γεωγραφικής θέσης του καλούντος.

Για την Ελλάδα, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είναι ο αρμόδιος φορέας από την οποία λειτουργεί η Υπηρεσία Κλήσεων Έκτακτης Ανάγκης «112» (ΥΚΕΑ 112).

Στη χώρα μας, το «112» λειτουργεί ταυτόχρονα με τους υπόλοιπους αριθμούς έκτακτης ανάγκης (π.χ. 100, 166, 199), ενώ σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες ο αριθμός αυτός αποτελεί τον αποκλειστικό εθνικό αριθμό έκτακτης ανάγκης.

Τέλος, ο αριθμός «112» λειτουργεί και στις χώρες εκτός ΕΕ, όπως η Ελβετία και η Νότια Αφρική.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου